Nemo ja mucosele

13.07.2020

Viime aikoina on aktiivisemmin tutkittu, ainakin mutu-fiiliksellä, shelttien sappia. Koko rodun surkea tilanne koskien mucoselea on vaivannut minunkin mieltäni. Nemo on koiristani vanhin,  sekin vain reilu viisi vuotta mutta lähisuvun kokemukset jouduttivat päätöstäni ultrata Nemo. 

Varasimme ajan Kamillalle Herttaiseen. Herttaiseen menimme koska Kamilla ultraa paljon, hinta on edullinen ja mikä tärkeintä Nemo tykkää kyseistä eläinlääkäristä hirmuisen paljon. Häntä heiluen haluaa tutkittavaksi. Nytkin alkututkimuksen aikana oli pojalla kovasti asiaa. Alkututkimuksessa paljastui kaikin puolin ihan ok poika. Mitä nyt mökkireissulta toi hotspotin tuliaisinaan mutta se on kotihoidolla jo paranemaan päin. Painon olemme saaneet niinkin alas kuin 8,2 kg. Mikä on tärkeää lonkkien hyvinvoinnin kannalta.

Vihdoin kun pääsimme ultraamaan, Kamilla aloitti muista elimistä ja sappi tutkittiin viimeisenä. Suolet näytti hyvältä, ei edes pierua ollut. Vatsalaukku, maksa kaikki ok. Ja vihdoin sappi. Ja surkeahan se oli. Lähes täynnä ainesta. Olin varautunut että alan vollottamaan mutta enpäs alkanut. Nemo selkeästi alkoi jo reagoimaan kun sappea ultrattiin, liekö sattui. Vaikkei ollut tunnustellessa reagoinut. Niin vollotukset unohtui siihen kun piti poikaa kiinni ja rauhoitteli. Sekä koetti imeä kaiken tiedon mitä Kamilla kertoi. Positiivisena asiana sappi ei ollut täynnä, oli siisti eikö aines ollut kiinteää. 

Lääkityksenä Nemo sai Ursochol lääkettä 0,5 tablettia kerran päivässä kolmen kuukauden kontrolliin asti sekä suositus syöttää kolmesti päivässä. Kontrollissa sitten selviää jatko. Jos puhdistuu, voidaan lääkitys lopettaa ja jatketaan kontrolliultrilla. Jos osittain puhdistunut, jatketaan lääkitystä. Jos ei vaikutusta jää ainoaksi vaihtoehdoksi leikkaus. 

Yritin etsiä yhdistyksen sivuilta tietoa mucoselesta ja tyhjin käsin jäin. Google löytää kyllä blogeja joissa kokemuksia ja yhden gradun. Suomen kielistä tekstiä jos etsii. Pitääpä alkaa kaivella vielä lisää. 

Lisätietoa 

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/303739

Luo kotisivut ilmaiseksi!